'Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

Translate

ΕΛΛΑΣ...!!!

Συντεταγμένες: 39 00 Β, 22 00 Α

Η Ελλάδα βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης και έχει επιφάνεια 131.957 τ.χλμ. (ακτογραμμή: 13.676 χλμ. 1226 χλμ χερσαίων συνόρων) και πληθυσμό:

10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι,εκ των οποίων:

5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).

Ψηλότερο όρος: Όλυμπος, 2.917 μ

Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα.Η τοπική ώρα είναι GMT +2 ώρες.

Κλιμα: Η Ελλάδα έχει μεσογειακό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις.

Γενικες Πληροφοριες:

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Προκόπης Παυλόπουλος (από 13 Μαρτ 2015)

Πρωθυπουργός: Aλέξης Τσίπρας (από 20 Σεπτεμβρίου 2015)

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμένος (από 20 Σεπτεμβρίου 2015)

Βουλή: 300 βουλευτές που εκλέγονται κάθε 4 χρόνια

Νόμισμα: Ευρώ (340,75 δρχ.) (από 01.01.2002)

Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις νουν έχουσιν...!!! ▒▓▀Ε▄▀▄Λ▀▄▀Λ▄▀Α▄Σ▀▄▒░...!!!

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

0 Υπογραφή αγωγού: Κάθετη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας...!!!


Την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP (Trans-Adriatinc Pipeline) πρόκειται να υπογράψουν τη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αλβανία. Η διακρατική συμφωνία πρόκειται να σημάνει την έναρξη ενός έργου μεγάλης γεωοικονομική και γεωπολιτικής τόσο για τη περιοχή όσο και για τη χώρα μας ειδικότερα αφού μέσω αυτού, και μερικών ακόμα η Ελλάδα θα μετατραπεί σταδιακά από χώρα-καταναλωτής σε χώρα-διαμετακομιστής, με συνέπεια η αξία της στη διεθνή σκηνή να αναβαθμιστεί δραματικά.
Είναι προφανές πως μία χώρα απλά «καταναλωτής» δεν έχει μεγάλο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα απέναντι στον παραγωγό διότι εξαρτάται εξολοκλήρου από της προθέσεις του, μειονέκτημα που μεγαλώνει εάν κάποιος λάβει υπόψη του και το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είναι και ως μέγεθος αγοράς κάτι το πολύ σημαντικό.
Αντιθέτως, η μετατροπή της χώρας σε «διαμετακομιστή» αυξάνει κατακόρυφα το γεωπολιτικό της βάρος διότι από την ίδια εξαρτώνται τόσο η χώρα που εξάγει το φυσικό αέριο όσο και η χώρα τελικού προορισμού. Το παράδειγμα της θέσης της Ουκρανίας κατά τους σχετικά πρόσφατους «πολέμους του αερίου» που λάμβαναν χώρα μεταξύ...
αυτής και της Ρωσίας κάθε Ιανουάριο, είχε ως αποτέλεσμα η μισή Ευρώπη να εξαρτάται από τις διαθέσεις του Κιέβου έναντι στη Μόσχα.
Στη προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα θα δράσει ως συνδετικός κρίκος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο πρόκειται να εξάγει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ μέσω Γεωργίας και Τουρκίας στην Ευρώπη. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η χώρα μας θα αποτελέσει τη πρώτη χώρα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνδεθεί με αγωγό φυσικού αερίου που θα προέρχεται απευθείας από την Κασπία χωρίς την παρεμβολή της Ρωσίας, γεγονός το οποία θα σημάνει και την πρώτη επιτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Κεντρική Ασία αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να κοιτάξει να εκμεταλλευτεί – αν δεν το έχει είδη κάνει – είναι η εξάρτηση της συμμετοχής της Αλβανίας στο εταιρικό σχήμα από την αποδοχή από τα Τίρανα της συμφωνίας για το διαχωρισμό της θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια δεν επικυρώνεται από την Αλβανική πλευρά με αστείες δικαιολογίες.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η Ελλάδα για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να «αποπροσανατολιστεί» από τον κύριο σκοπό της ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία θα της επιτρέψει από χώρα «διαμετακομιστής» να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο σε χώρα «παραγωγό».
Με άλλα λόγια η συμμετοχή σε σχήματα τα οποία θα βάλουν την χώρα μας στον παγκόσμιο διαμετακομιστικό χάρτη της ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολλαπλασιαστής δύναμης» ο οποίος όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον πραγματικό στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων τα οποία είναι της αυτής, εάν όχι μεγαλύτερης, σημασίας από αυτά που υπάρχουν στην Κασπία.
Ας ελπίσουμε πως η υπογραφή του TAP δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή για τη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Και ένα ρητορικό ερώτημα, αλήθεια με τον South Stream τι γίνεται;

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση στο ιστολογιο

Free GREECE Cursors at www.totallyfreecursors.com