'Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

Translate

ΕΛΛΑΣ...!!!

Συντεταγμένες: 39 00 Β, 22 00 Α

Η Ελλάδα βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης και έχει επιφάνεια 131.957 τ.χλμ. (ακτογραμμή: 13.676 χλμ. 1226 χλμ χερσαίων συνόρων) και πληθυσμό:

10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι,εκ των οποίων:

5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).

Ψηλότερο όρος: Όλυμπος, 2.917 μ

Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα.Η τοπική ώρα είναι GMT +2 ώρες.

Κλιμα: Η Ελλάδα έχει μεσογειακό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις.

Γενικες Πληροφοριες:

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (από 22 Ιαν 2020)

Πρωθυπουργός: Kυριάκος Μητσοτάκης (από 07 Ιουλίου 2019)

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (από 07 Ιουλίου 2019)

Βουλή: 300 βουλευτές που εκλέγονται κάθε 4 χρόνια

Νόμισμα: Ευρώ (340,75 δρχ.) (από 01.01.2002)

Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις νουν έχουσιν...!!! ▒▓▀Ε▄▀▄Λ▀▄▀Λ▄▀Α▄Σ▀▄▒░...!!!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

1 O BΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ


Πιστό αντίγραφο βυζαντινού αστρολάβου του 
κατασκευαστή Δ. Κριάρη
Ο αστρολάβος είναι από τα πιο γνωστά αστρονομικά όργανα των Αράβων και των Λατίνων του Μεσαίωνα. Ο Ίππαρχος, τον 2ο π . Χ . αιώνα, γνώριζε την υποκείμενη θεωρία της στερεογραφικής προβολής στην οποία βασίζετα ι η κατασκευή του αστρολάβου αλλά ίσως όχι το ίδιο το όργανο. Αντίθετα, ο Πτολεμαίος τον 2 ο μ.Χ. αιώνα γνώριζε τον αστρολάβο ως όργανο.
Η χρήση του συνιστάται για την μέτρηση γωνιαίων α ποστάσεων δύο αντι κειμένων καθώς και του ύψους των αστέρων. Αποτελείται από διαβαθμισμένοορειχάλκινο δίσκο με μια οροθετική γραμμή και μια περιστρεφόμενη βελόνη (γωνιόμετρο).
Η εύρεση του ύψους του ήλιου και άλλων αστέρων βοηθά να προσδιοριστεί η εποχή, η διάρκεια της ημέρας, ο μεσημβρινός του τόπου, η ανατολή και δύση των αστέρων κ.α. Στην μια πλευρά του δίσκου του οργάνου βρίσκεται κάθετηστερεογραφική προβολή της ουράνιας σφαίρας σε ένα επίπεδο παράλληλο με τον ισημερινό, όπως φαίνεται σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος της γης. Χρειάζονται γι' αυτόν τον λόγο ξεχωριστοί δίσκοι για κάθε πλάτος. Πάνω σ' αυτόν τον δίσκο βρίσκεται ένας άλλος δίσκος κομμένος προσεκτικά (αράχνη) και με τρόπο που να παρουσιάζει έναν περιστρεφόμενο χάρτη του ουρανού. Το ραδιόμετρο (περιστρεφόμενη βελόνη) συνδέει την θέση του πολικού αστέρα με την θέση του ήλιου για την εύρεση του αζιμούθιου και της ώρας.
Οι αστρολάβοι είναι κατάλληλοι για τροπικά πλάτη που οι μεταβολές στο ύψος του ηλίου είναι μεγάλες. Γι' αυτόν τον λόγο βρήκε μεγάλη απήχηση στους Άραβες.Ο αστρολάβος της ανακατασκευής είναι πιστό αντίγραφο -από ορείχαλκο διαμέτρου 14 εκ.- εκ του βυζαντινού Αστρολάβου που χρονολογείται από το 1026 μ . Χ . και ομοιάζει πολύ με έναν σύγχρονό του Αραβικό που κατασκεύασε οMuhammad D. As. Saffar

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

αναζητηση στο ιστολογιο

Free GREECE Cursors at www.totallyfreecursors.com