Η αρχαία πόλη, η Ισμάρα της Οδύσσειας,ήταν κτισμένη στους πρόποδες του πλουτωνικού σώματος του μονζοδιορίτη, με την ακρόπολή της στο ύψωμα του Αγίου Γεωργίου.Κατά την μυθολογία αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του Οδυσσέα μετά την καταστροφή της Τροίας.
Ο Οδυσσέας διηγείται ότι ο άνεμος έφερε τα πλοία του στην Ίσμαρο, την οποία κυρίευσε με τους συντρόφους του. Αφού σκότωσαν τους άνδρες, πήραν πολλά λάφυρα και δούλες, φροντίζοντας να μοιραστούν όλα εξ ίσου. Ο Οδυσσέας προέτρεψε τους συντρόφους του να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, όμως αυτοί έστησαν φαγοπότι και μέθυσαν. Στο μεταξύ, οι επιζήσαντες Κίκονες της πόλης ζήτησαν ενισχύσεις από τους Κίκονες της ενδοχώρας, οι οποίοι κατέφθασαν σε μεγάλους αριθμούς, έφιπποι και πεζοί. Στη μάχη που ακολούθησε οι Κίκονες επικράτησαν των Αχαιών, από τους οποίους πέθαναν έξι από κάθε καράβι και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή προς τα πλοία.
Ιδρυτής της, κατά την παράδοση, θεωρείται ο Μάρωνας, ιερέας του θεού Απόλλωνα,που κατοικούσε στο κατάφυτο ιερό άλσος του θεού. Αυτός πρόσφερε,σύμφωνα με το μύθο, το περίφημο μαρωνίτικο κρασί ως δώρο στον Οδυσσέα, με το οποίο μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.
Από την αρχαία Ισμάρα σώζονται τα τείχη της πόλης, η μεγαλιθική πύλη των τειχών φτιαγμένη από το τοπικό πέτρωμα μονζονίτη και ένα αρχαίο πατητήρι σταφυλιών (ληνός), σκαλισμένο πάνω σε ένα μεγάλιθο από μονζονίτη.
Γύρω στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα, Χιώτες άποικοι θα ιδρύσουν την αρχαία Μαρώνεια, κοντά στην παλαιότερη Ισμάρα, από την οποία σώζονται κλασικά και υστεροκλασικά κτίσματα. Λόγω της ναυτιλίας και του εμπορίου, η πόλη γνώρισε οικονομική άνθηση ως και τα ελληνιστικά χρόνια, γεγονός που πιστοποιείται από τη μεγάλη νομισματική κυκλοφορία στις περιόδους αυτές.
ευχαριστώ τον φίλο μου Δημήτρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου