Η πρόταση επανέρχεται ,μετά από συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καχριμάκη.
«Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες και καθίσταται αναγκαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η αναγνώριση και εγκαθίδρυση σωματειακής υποστήριξης των ένστολων εργαζομένων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, νόμιμα θεσμοθετημένης από την Πολιτεία»,υποστηρίζουν τα μέλη του ΣΥΣΜΕΔ επισημαίνοντας:
*Το παιχνίδι του ποντικού και της γάτας, οι υπεκφυγές, οι παλινωδίες και οι μεθοδεύσεις απ΄ τη μεριά της πολιτείας ουσιαστικά πλήττουν την εμπιστοσύνη των στελεχών προς την τελευταία και τους αρμόδιους φορείς της, πράγμα που μόνο επιζήμιο είναι προς τους τελευταίους. Βήματα έχουν γίνει, αλλά χρειάζονται τολμηρές και γενναίες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σήμερα.
*Η διαβούλευση που λαμβάνει χώρα σε ...
όλα τα επίπεδα και πεδία δράσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελληνικής κοινωνίας, που αναμφισβήτητα αποτελεί καινοτομία στη ζωή του Έλληνα πολίτη, πρέπει να συμπεριλάβει και τον Έλληνα στρατιωτικό, με την ισοδύναμη συμμετοχή του.
*Σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας, ισότητας και κοινωνικής ευαισθησίας, ευθέως αντίστοιχο με τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, θέματα και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αναφορικά με το μισθολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ελλήνων στρατιωτικών, τα περί υγιεινής και ασφάλειας των ένστολων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους (στρατόπεδα) και η νομικά κατοχυρωμένη αιρετή εκπροσώπησή τους στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, θέματα που αφορούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συζητούνται με αιρετούς εκπροσώπους τους σε όλα τα επίπεδα που ήθελε παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
*Η λήψη αποφάσεων ερήμην τους δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, στερείται οποιασδήποτε λογικής αιτιολόγησης, ερμηνείας, ηθικού ερείσματος, ενώ περαιτέρω δημιουργεί δυσφορία στους στρατιωτικούς.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ που δεν βρέθηκε στο ραντεβού λόγω κάποιων υποχρεώσεων που είχε ,όπως υποστήριξε ,μάλλον απέφυγε τη συνάντηση για να μην αναγκαστεί να ακούσει αυτά που το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί στους ένστολους. Ο ΣΥΣΜΕΔ υπενθύμισε στο κυβερνών κόμμα:
*Την από 17-10-2001 συμφωνία του τότε, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, υπουργού Εθνικής Άμυνας, προς τον Υπουργό Εργασίας, για την αναγνώριση των άρθρων 5 (συνδικαλιστικό δικαίωμα) και 6 (δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από την Ελληνική Κυβέρνηση.
*Την τοποθέτηση της τέως υπευθύνου του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, κας Βάσως Παπανδρέου, σε σχετική εκδήλωση της 10-5-2009 με τις εξής φράσεις:
"Είναι μία καλή αρχή για να αρχίσουμε να συζητάμε. Να συζητάτε μεταξύ σας αλλά και με την πολιτεία για τα προβλήματα, τα οποία είναι πολλά στο χώρο σας".
"Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά εξετάζει τα θέματα της άμυνας, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού, που γνωρίζουμε ότι εργαζόσαστε σε σκληρές συνθήκες, σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, αλλά ταυτόχρονα έχετε και δικαιώματα, τα οποία πάντα δεν γνωστοποιούνται, ούτε στην ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε και η πολιτεία τα σέβεται στο βαθμό που θα έπρεπε".
"Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας και τις προτάσεις σας αλλά και εσείς νομίζω ότι θα πρέπει να είσαστε ενήμεροι για τα μέτρα και για τις προτάσεις των διαφόρων κομμάτων. Δεν σημαίνει ότι ο Σύνδεσμός σας θα πρέπει να έχει κομματική τοποθέτηση. Εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Αλλά μπορεί μέσω του Συνδέσμου σας να προωθήσετε την κατοχύρωση και την προβολή βασικών δικαιωμάτων, αλλά και την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη αλληλοενημέρωση και διάλογος μεταξύ της κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων".
66% των αξιωματικών και 91% των υπαξιωματικών λένε ναι στο σωματείο.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αποδοχή από τη πλειοψηφία των στρατιωτικών για να δεχτούν τη δημιουργία ενός συνδικαλιστικού οργάνου που θα τους εκπροσωπεί. Μπορεί στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας το κλίμα να είναι από ουδέτερο έως αρνητικό,όμως στη πλατιά μάζα των ένστολων το κλίμα είναι μάλλον διαφορετικό.
Αυτό προκύπτει από τη μοναδική στατιστική έρευνα που έχει γίνει από την δημοσκοπική εταιρία VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Monthly Review, αναφορικά με τα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών, στην οποία συμμετείχαν 770 αξιωματικοί και 676 υπαξιωματικοί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών τάχθηκε υπέρ του συνδικαλισμού, ως νομοτελειακή αναγκαιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου