Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, χαρακτηρίζει δίχτυ ασφαλείας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τον αξιοποιήσει η Ελλάδα αν
παραστεί ανάγκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει σαφές μήνυμα στους κερδοσκόπους αναφέροντας χαρακτηριστικά "μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν".
Επίσης, χαρακτηρίζει αστεία τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ο πρωθυπουργός λέει συγκεκριμένα, ότι "μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί".
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την τηλεδιάσκεψη
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, με αντικείμενο την συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας και την πολιτική στήριξή του, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του θέματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
"Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση ξανά να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και πάνω από όλα να στείλουμε αυτό το μήνυμα στους κερδοσκόπους, ότι η ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή" δήλωσε ο κ. Μορατίνος στο περιθώριο του φόρουμ για τη Μεσόγειο που διεξάγεται στο Παρίσι.
Το τελικό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο, που προκρίνεται για τα διμερή δάνεια, σε περίπτωση χρήσης του μηχανισμού από την Αθήνα, θα κυμαίνεται από 3,75% έως 5%.
Αντιρρήσεις εξακολουθεί να προβάλλει ωστόσο η Γερμανία, απαιτώντας υψηλό επιτόκιο δανεισμού που φθάνει το 6%.
Την Τρίτη η χώρα μας αναμένεται να προβεί σε νέο δανεισμό.
Στο μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι να της χορηγηθούν δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια και άσκησε κριτική στη Γερμανία για την έως τώρα στάση της, λέγοντας ότι με το να μιλάει για δανεισμό με τα επιτόκια της αγοράς «θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο».
"Η ΕΕ και το ευρώ θα ξεπεράσουν την κρίση"
Στο μεταξύ, τη βεβαιότητά του ότι η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν της δοκιμασίας που προκάλεσε η κρίση χρηματοδότησης του χρέους της Ελλάδας, εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Iltalehti.
"Θα ξεπεράσουμε την δοκιμασία και θα διδαχθούμε από όσα συνέβησαν", επισήμανε ο επίτροπος. Ο κ. Ρεν τόνισε όμως ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η κρίση αυτή δεν θα εξαπλωθεί.
"Το ευρώ ήταν και θα είναι μια επιτυχημένη ιστορία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
"Τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση της "πυρκαγιάς" της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δεσμευτεί γι' αυτό και οι μηχανισμοί υποστήριξης είναι έτοιμοι αν και όταν θα χρειαστούν", υπογράμμισε ακόμη ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Ρεν κατέληξε λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα μια νέο πρόταση για το πως θα βελτιωθεί ο οικονομικός συντονισμός των χωρών της ζώνης του ευρώ αλλά και η παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκόρντον Μπανάι, που έχει ήδη προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η χώρα του έρχεται πλέον από εκεί όπου κατευθύνεται η Ελλάδα.
Το σοσιαλιστικό κόμμα του Γκόρντον Μπανάι κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει στην εφημερίδα, ότι "η υπευθυνότητα για το μέλλον της χώρας ξεπερνάει την απαίτηση για πολιτική δημοφιλία".
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ξεκάθαρες απαντήσεις και σαφείς θέσεις ζήτησε από την κυβέρνηση για την οικονομία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα κατηγορώντας την κυβέρνηση για γκάφες.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κοράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συνδράμουν στην επιχείρηση λεηλασίας του ελληνικού λαού.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χάσει την αξιοπρέπεια της εάν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
Ερασιτεχνισμό και ανεπάρκεια καταλόγισε στην Κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Αρνητική ανάπτυξη για μια τριετία»
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία μίλησε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ 100,3 ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς.
«Εξ αρχής στο μηχανισμό στήριξης ήταν εμφανείς κάποιες ασάφειες και τα μηνύματα από τις αγορές για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα» τόνισε ο κ. Γεννηματάς.
Όπως επισήμανε, «τα μηνύματα των αγορών έφεραν ένα αποτέλεσμα. Αν το δει κανείς στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του μηχανισμού στήριξης ήταν θετικά».
Ο κ. Γεννηματάς διευκρίνισε όμως ότι στην ΕΕ δεν γίνεται λόγος για μηχανισμό σωτηρίας της Ελλάδας αλλά για περιορισμένου εύρους προσωρινή παρέμβαση.
«Η πίεση των αγορών, η αδυσώπητη λογική της αντικειμενικής ανάγκης, ώθησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκτέλεση του καθήκοντος της, καθώς εξαγγέλθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δοθεί μήνυμα ότι η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο της αρετής» επισήμανε.
Ο κ. Γεννηματάς ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως να κοπεί η επιδότηση των κομμάτων, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να προωθηθούν νέες διαρθρωτικές αλλαγές. «Για μια τριετία θα είμαστε σε αρνητικό δείκτη ανάπτυξης» προειδοποίησε.
Skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου