'Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

Αρθρο 5A: (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.

Translate

ΕΛΛΑΣ...!!!

Συντεταγμένες: 39 00 Β, 22 00 Α

Η Ελλάδα βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης και έχει επιφάνεια 131.957 τ.χλμ. (ακτογραμμή: 13.676 χλμ. 1226 χλμ χερσαίων συνόρων) και πληθυσμό:

10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι,εκ των οποίων:

5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).

Ψηλότερο όρος: Όλυμπος, 2.917 μ

Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα.Η τοπική ώρα είναι GMT +2 ώρες.

Κλιμα: Η Ελλάδα έχει μεσογειακό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις.

Γενικες Πληροφοριες:

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (από 22 Ιαν 2020)

Πρωθυπουργός: Kυριάκος Μητσοτάκης (από 07 Ιουλίου 2019)

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (από 07 Ιουλίου 2019)

Βουλή: 300 βουλευτές που εκλέγονται κάθε 4 χρόνια

Νόμισμα: Ευρώ (340,75 δρχ.) (από 01.01.2002)

Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις νουν έχουσιν...!!! ▒▓▀Ε▄▀▄Λ▀▄▀Λ▄▀Α▄Σ▀▄▒░...!!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

0 «Δεν θα χρειαστεί επιπλέον επώδυνα μέτρα η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα, ειδικά επώδυνα». Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίζεται αισιόδοξος και αποφασισμένος και, όταν ερωτάται αν ισχύει η δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί αν έρθουν νέα μέτρα, υπογραμμίζει: «Είμαι πεισματάρης και μπροστά μου βλέπω μόνο μία επιλογή, να εκπληρώσουμε με συνέπεια τους στόχους μας».
Σ' ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ν' αλλάξει υπουργείο στην περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός, αναφέρει ότι «στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε». Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάσσεται κατά της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους («θα ήταν καταστροφική και θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη ύφεση και σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές») ενώ σχολιάζοντας τις προτάσεις ενός τμήματος της αριστεράς για παύση πληρωμών και έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ επισημαίνει πως «το έργο του Ντάριο Φο "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" είναι ωραίο, αλλά είναι μόνο για το θέατρο». Επιτίθεται μάλιστα σ' αυτήν την άποψη λέγοντας ότι «είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ταύτιση μέρους της αριστεράς με τους χειρότερους κερδοσκόπους». Τέλος, καλύπτει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με τον οποίο «υπάρχει στενή και εποικοδομητική συνεργασία».
* Ας ξεκινήσουμε από το θεμελιώδες: «Λεφτά υπάρχουν» μας λέγατε προεκλογικώς. Εννοούσατε αυτά που εξοικονομείτε από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων;
- Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πολύ καλά την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη χώρα και την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για να τη σώσουμε από την καταστροφή. Οπως επίσης ...
βλέπει ότι λεφτά υπάρχουν, λεφτά από φοροδιαφυγή, από φόρους που χαρίστηκαν στα μεγάλα εισοδήματα και στις μεγάλες περιουσίες, λεφτά που πήγαιναν σε αλόγιστες σπατάλες και δαπάνες χωρίς καμία λογική. Και βλέπει ότι για όλα αυτά σήμερα καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για να μαζευτούν. Γι' αυτό και, παρά τα δύσκολα μέτρα που έχουμε πάρει, συνεχίζει να μας δείχνει εμπιστοσύνη.
* Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση λέει «ναι» σε όλα όσα προτείνει η τρόικα. Εχετε πει και κανένα «όχι»;
- Είπαμε «ναι» σε ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η Ευρώπη -110 δισ. ευρώ. Είπαμε «ναι» σε ένα συνολικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που ήταν προαπαιτούμενο για να εγκρίνουν οι εταίροι μας τα δάνεια -και το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σε κάθε περίπτωση το χρειάζεται η χώρα. Και είπαμε «όχι» και διαπραγματευθήκαμε όπου και όπως μπορούσαμε - όπως για παράδειγμα στην κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ομως στο πρόγραμμα δεν γράφονται ούτε τα «όχι» ούτε τα «ναι». Γράφονται αυτά που συμφωνήθηκαν.
* Εχετε απορρίψει τη αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτό ισχύει στο διηνεκές;
- Ναι, για πολλούς λόγους. Μια αναδιαπραγμάτευση θα ήταν καταστροφική για την αξιοπιστία της χώρας. Θα οδηγούσε σε ουσιαστική περιθωριοποίηση της χώρας από τις αγορές κεφαλαίων, σε αναγκαστικά ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και πολύ μεγάλη ύφεση -μια κατάσταση που μόνο τους πλουσιότερους και τα μεγάλα κεφάλαια δεν θα έπληττε, αλλά θα έπληττε πολύ το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και τους πλέον ευάλωτους.
* Ενα κομμάτι της αριστεράς προτείνει παύση πληρωμών και έξοδο από την ΟΝΕ.
- Το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είναι ωραίο, αλλά είναι μόνο για το θέατρο. Στη ζωή και στην πολιτική παίρνεις σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις. Είναι πάντως ενδιαφέρουσα η ταύτιση μέρους της αριστεράς με τους χειρότερους κερδοσκόπους -αυτούς που έχουν στοιχηματίσει στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ. Η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας από τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας ήταν πολιτική και ήταν υπεύθυνη. Δεν πάρθηκε για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι, όπως ισχυρίζεται η αριστερά, αλλά για να προστατευθούν οι πολίτες και να μπορέσουν να ξαναβρούν την ελπίδα και την προοπτική.
* Μήπως θα ήταν προτιμότερη μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους;
- Μήπως θα ήταν καλύτερα να υλοποιούσαμε στο ακέραιο το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί αντί να προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντα διάφορες λύσεις που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα; Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα βάλει με τα προβλήματα και να τα λύσει.
* Σε μερικούς μήνες θα βγείτε στις ξένες αγορές για δανεισμό. Αν δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα σ' ό,τι αφορά τα επιτόκια, ποιες λύσεις έχετε;
- Με το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση που προβλέπει έχουμε τη δυνατότητα να μείνουμε εκτός αγορών έως το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οσο υλοποιείται το πρόγραμμα και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα θα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, η απώλεια των οποίων την έφερε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
* Οι τράπεζες προχωρούν ήδη σε ρυθμίσεις απέναντι στους δανειολήπτες. Γιατί δεν το υποστηρίζετε με νόμο;
- Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα πάρει σύντομα τον δρόμο του για το ελληνικό Κοινοβούλιο.
* Αναμένεται αύξηση της φορολογίας των ακινήτων. Με τη συγκεκριμένη αγορά σε κατάρρευση τι προσδοκάτε;
- Οι τιμές των ακινήτων μεσοσταθμικά έχουν μειωθεί ελάχιστα σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας -γεγονός που δεν σηματοδοτεί «κατάρρευση». Η αύξηση στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχει ήδη ψηφιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι η απαλλαγή από επιβαρύνσεις της μικρής περιουσίας και η δίκαιη προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει στα χέρια ενός αριθμού μεγάλων ιδιοκτητών. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος, αλλά κυρίως διαμορφώνεται ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
* Θα φέρετε καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο;
- Η προσπάθεια για ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα είναι διαρκής. Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, στόχος μας ήταν να διαμορφωθεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων προς ένα σταθερό, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών. Ομως, μπροστά μας έχουμε ακόμη πολλές δράσεις, όπως το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης των φορολογικών υπηρεσιών, την ανανέωση, θωράκιση και ενίσχυση των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Αρα, στους επόμενους μήνες, θα έχουμε νομοθετικές παρεμβάσεις κυρίως στο σκέλος της βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης.
* Τι θα κάνετε με τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών;
- Υπάρχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στη βάση της ισότητας των δύο φύλων για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, στην οποία πρέπει να συμμορφωθούμε. Οπως αναφέρεται και στο μνημόνιο, η εναρμόνιση θα ξεκινάει το 2011 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2013. Εως το τέλος Ιουνίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτός από τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΔΕΚ θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού στο Δημόσιο με το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που προκύπτει από τον νόμο που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο.
* Ποια χρονιά θα είναι δυσκολότερη και από πότε θα μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε φως στο τούνελ;
- Με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου για τον ρυθμό ανάπτυξης, το 2010 θα είναι η μεγαλύτερη ύφεση και από εκεί και πέρα θα αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη. Όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε τούνελ τα τελευταία χρόνια και η έξοδος για τη χώρα ξεκίνησε από τη στιγμή που απέκτησε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα. Παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα ανακάμψουμε.
* Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι έκανε τη ζωή των κερδοσκόπων ευκολότερη. Εξακολουθεί η κυβέρνηση να εμπιστεύεται τον κ. Προβόπουλο;
- Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και πρέπει να ρωτούν για οποιοδήποτε θέμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι, ως γνωστόν, ανεξάρτητη και ασκεί υπεύθυνα τον ρόλο που έχει για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με τον διοικητή υπάρχει στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος έχει δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις και εγώ θα απαντήσω στη Βουλή.
* Εχετε πει ότι εσείς θα παραιτηθείτε αν υποχρεωθούμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση μπορεί ν' αντέξει πολιτικά και άλλο γύρο μέτρων;
- Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μετράει το πολιτικό κόστος μπροστά σε αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει για το καλό του τόπου. Συνεπώς, θα αντέξει σε ό,τι πρέπει να γίνει, για να ξαναβρεί η οικονομία τον βηματισμό της και να νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα, ειδικά «επώδυνα». Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, να θυμάστε ότι είμαι πεισματάρης και μπροστά μου βλέπω μόνο μία επιλογή, να εκπληρώσουμε με συνέπεια τους στόχους μας.
* Αν σας ρώταγε ο πρωθυπουργός «θέλεις να παραμείνεις στη θέση σου ή να αλλάξεις πόστο;» τι θα του απαντούσατε;
- Οι συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό αφορούν τη δουλειά που γίνεται και τη δουλειά που πρόκειται να γίνει σε σχέση με τις ευθύνες που μου έχει εμπιστευθεί και αναθέσει -και στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση στο ιστολογιο

Free GREECE Cursors at www.totallyfreecursors.com