Στόχος της τρόκας είναι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας ώστε να μπορέσουν οι εργοδότες να κάνουν προσλήψεις με μικρότερο κόστος και να μην αυξηθούν οι τιμές των αγαθών λόγω των εργατικ'ων. Ενώ όμως η τρόικα προσπαθεί να συγκρατήσει με συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τις τιμές -δημιουργώντας φαύλο κύκλο- δίνει το πράσινο φως για αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττοντας διπλά την κατανάλωση και δημιουργώνμτας στασιμοπληθωρισμό.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Free Money από τις 22 Απριλίου
Πιασμένη στο «δόκανο» των αγορών που ανεβάζουν τα spreads στις 520 μονάδες, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα –καθώς υπερβαίνει πλέον το 8%(!) – η κυβέρνηση ...
αγωνίζεται να αποφύγει το θανάσιμο εναγκαλισμό του ΔΝΤ, εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης. Στις τελικές διαβουλεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού παροχής οικονομικής βοήθειας, οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού προσήλθαν με πακέτο προτάσεων για νέα σκληρά μέτρα, που θα πρέπει να εφαρμοσθούν την επόμενη διετία, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία.
Αιχμή του δόρατος οι προτάσεις για μείωση των βασικών μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, νέες περικοπές αποδοχών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ελεύθερες απολύσεις προσωπικού από τις επιχειρήσεις.
Για να αποφευχθούν άμεσες αντιδράσεις επέβαλαν «εμπάργκο» και ζήτησαν να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή σχετικά με το περιεχόμενο του προτεινόμενου πακέτου μέτρων. Είναι άλλωστε βέβαιο ότι θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων η δημοσιοποίηση της πρότασης τους για δραστική μείωση του βασικού μισθού, ο οποίος είναι τώρα 740 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής εισφοράς.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν πριν επιβληθεί αυστηρό «εμπάργκο», πέραν των προτεινόμενων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το ΔΝΤ εισηγείται – μάλλον προσπαθεί να επιβάλει – μείωση του βασικού μισθού κατά 22%, υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα θα αυξηθεί η απασχόληση.
Με τη μείωση αυτή, οι βασικές μηνιαίες αποδοχές ενός νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου που είναι τώρα 740 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής εισφοράς), θα περιορισθούν σε 577 ευρώ. Ο καθαρός μισθός που φθάνει στην τσέπη του εργαζόμενου, θα περιοριστεί αντίστοιχα από περίπου 620 ευρώ σε μόλις 480 ευρώ.
Οπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, οι μειώσεις αποδοχών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (απελευθέρωση απολύσεων) είναι το πρώτο αναγκαίο μέτρο για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει εν συνεχεία ανάκαμψη, με επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Η ανάκαμψη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε βάθος χρόνου, με μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.
Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις προτάσεις και έχει αποκλείσει την υιοθέτηση τους – τουλάχιστον άμεσα. Όμως, βρίσκεται πλέον «με την πλάτη στον τοίχο», χωρίς πολλές δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς τον Μάιο πρέπει να δανειστεί περίπου 22 δισ. ευρώ και οι αγορές. Είναι λοιπόν αναγκασμένη ή να υποκύψει στον εκβιασμό των «διεθνών τοκογλύφων» δανειζόμενη με 8% - οπότε η χώρα θα οδηγηθεί ούτως η άλλως σε αδυναμία πληρωμών, ή να ενδώσει στις πιέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης.
Τα σκληρά μέτρα που υποδεικνύει το ΔΝΤ απορρίπτονται τώρα, με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι αναγκαία αν επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Μπαίνουν όμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, θα συμφωνηθούν σε γενικές γραμμές και θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά την επόμενη διετία, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες επιδεινωθούν.
Τελευταία γραμμή άμυνας
Στις διαβουλεύσεις που άρχισαν χθες, η ελληνική πλευρά θα "οχυρωθεί" στην άποψη ότι επί του παρόντος δεν είναι αναγκαία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς πρέπει πρώτα να φανούν τα αποτελέσματα όσων έχουν ήδη αποφασισθεί, και εν συνεχεία να γίνουν συμπληρωματικές κινήσεις.
Όμως, οι επείγουσες δανειακές ανάγκες και η εκτόξευση των spreads σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δεν της αφήνουν μεγάλα περιθώρια. Θα αναγκασθεί να διαπραγματευθεί και να συναινέσει στη διαμόρφωση ενός "κυλιόμενου" πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή το 2011 και το 2012, ανάλογα με την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους, σε συνάρτηση με τη γενικότερη κατάσταση και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου