Η ανάπτυξη του νέου ρωσικού άρματος μάχης είναι γεγονός. Η δύναμη του πυροβόλου του νέου ρωσικού «τέρατος» του επιτρέπει να διαπεράσει οποιαδήποτε θωράκιση του ΝΑΤΟ, οπουδήποτε στο μετωπιαίο τόξο και να την καταστρέψει με τη μία. Ποιό μπορεί να είναι το νέο πρόσωπο του νέου Ρώσου «αυτοκράτορα του πεδίου μάχης», εξηγεί όπως πάντα με αποκλειστικότητα το fox2magazine.net
Το σχεδιαστικό γραφείο JSC "UKBTM" εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει μια επαναστατική νέα τεθωρακισμένη πλατφόρμα: Το άρμα μάχης «Object 195» (Αντικείμενο 195). Πέρυσι, η χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) του προγράμματος είχε καταγγελθεί από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Αντ 'αυτού, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα, που ονομάζεται «ΑΡΜΑΤΑ». Έτσι, «ο βασιλιάς πέθανε - ζήτω ο βασιλιάς». Ποιό μπορεί να είναι το νέο πρόσωπο του νέου «αυτοκράτορα του πεδίου μάχης» και τι συνέβη με το Object 195;
Η ανάπτυξη του άρματος μάχης «Object 195» (συχνά ονομάζεται T-95, το οποίο είναι λάθος) ξεκίνησε στο τέλος της¨...
εποχής της Σοβιετικής Ένωσης από την κρατική Uralvagonzavod, η οποία είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος. Θεωρήθηκε εξαρχάς ότι το άρμα μάχης θα πρέπει να αποκτήσει μια νέα διάταξη με ισχυρή προστασία και τα πληρώματα στο εσωτερικό να είναι μακριά από τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Το Object 195 έχει φθάσει στο στάδιο της κατασκευής των διαφόρων μερών, 1-2 σύνολα πειραματικών πρωτοτύπων, με σημαντικές διαφορές από τα προηγούμενα μοντέλα. Το άρμα παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των στρατιωτικών της Ρωσίας, αλλά φέτος δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ένα από τα πρώτα πρωτότυπα. Το τανκ είναι πολύ ασυνήθιστο, οπτικά μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο από το T-90A. Εμφανές στη φωτογραφία η πολύ ισχυρή θωράκισή του. Το προσωπικό δοκιμών το έχει ονομάσει «Monster» (τέρας). Πολλοί από εκείνους που το είδαν για πρώτη φορά, έμειναν είτε φοβισμένοι, είτε έκπληκτοι.
Το τάνκ Object 195 έχει μια νέα διάταξη - το πλήρωμα τοποθετείται σε χωριστό διαμέρισμα. Όπλα και πυρομαχικά – σε ένα ενιαίο αυτοματοποιημένο διαμέρισμα μάχης, με έναν πύργο. Ο κινητήρας – στο πίσω μέρος. Το τανκ είναι πλήρως προστατευμένο στο μετωπιαίο τόξο, στις δύο πλευρές και τον πύργο. Το διαμέριμα του πληρώματος είναι απομονωμένο από το διαμέρισμα του κινητήρα και έτσι ελαχιστοποιείται ο φόβος της πυρκαγιάς, έκρηξης των ατμών καυσίμου ή έκρηξη των πυρομαχικών, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας του από 2,5 έως 3 φορές.
Ο κύριος οπλισμός είναι τοποθετημένος στον πύργο ψηλά, το οποίο είναι επίσης ένα πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, το τανκ μπορεί να βάλει κατά στόχων πίσω από αμυντικούς φράχτες ή λόφους, απλά με την χρήση των συσκευών παρακολούθησης. Ο πύργος είναι εξοπλισμένος με λειόκανο πυροβόλο των 152 χιλιοστών, και είναι σε θέση να πυροδοτήσει νέα βλήματα με εύρος έως και 8 χιλιόμετρα.
Η δύναμη του πυροβόλου του «τέρατος» του επιτρέπει να διαπεράσει οποιαδήποτε θωράκιση του ΝΑΤΟ, οπουδήποτε στο μετωπιαίο τόξο και να την καταστρέψει με τη μία. Το πλήρωμα παρακολουθεί την τακτική κατάσταση στο πεδίο της μάχης μέσω μιας κεντρικής οθόνης, η οποία απεικονίζει τις πληροφορίες από μια σειρά εξωτερικών αισθητήρων. Παράλληλα στην οθόνη είναι ορατό το σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς. Η τακτική κατάσταση στην οθόνη μπορεί να προβληθεί και μέσω πληροφοριών που διοχετεύουν παρακείμενα τανκ στο πεδίο της μάχης.
Το «τέρας» είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό πετρελαιοκινητήρα (1600 ίππους) με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές του χώρου της άμυνας, αναφέρεται ότι δεν ζυγίζει περισσότερο από 55 τόνους.
Το ερώτημα που προκύπτει - γιατί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εγκατέλειψε ξαφνικά ένα τέτοιο τεχνολογικό θαύμα; Υπήρξαν αντικειμενικοί λόγοι;
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Yaroslav Vyatkin, το ένα καυτό θέμα είναι η υψηλή τιμή. Ένα πρωτότυπο κοστίζει περίπου 400 εκατομμύρια ρούβλια. Φυσικά, στην παραγωγική σειρά θα είναι φθηνότερο, αλλά και πάλι εξακολουθεί να είναι ακριβό. Ένας άλλος λόγος είναι η απροθυμία της ρωσικής βιομηχανίας να παράγει μια τέτοια τερατώδης ατσάλινη μηχανή σε εμπορικές ποσότητες.
Αλλά το πιο σημαντικό – το τανκ αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε για το μέλλον, το οποίο δεν ήρθε. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν αναμενόμενο ότι το «τέρας» θα αντιμετωπίσει τα νέα δυτικά άρματα μάχης - αμερικανικά και γερμανικά. Ωστόσο, το γερμανικό Leopard-3 ή το αμερικανικό FMBT ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα. Όλα τα προγράμματα ανάπτυξης των νέων τανκ στη Δύση έχουν παγώσει.
Ως εκ τούτου, στη Ρωσία αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένα απλό και φθηνό τανκ. Θα είναι έτσι ή όχι - ο χρόνος θα δείξει. Στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση ενός ενιαίου και ενοποιημένου στόλου τεθωρακισμένων στη Ρωσία.
Τι μπορεί να είναι το «Αρμάτα;»
Η λέξη «Αρμάτα» προέρχεται από το λατινικό Arma (πληθυντικός: όπλα). Ωστόσο, αν και οι κωδικές ονομασίες συχνά δεν φέρουν καμία σημασιολογική αξία για το ίδιο το αντικείμενο, στη Ρωσία επέλεξαν ένα δυτικό όνομα αυτή τη φορά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη Δύση από τον 14ο αιώνα και μετά.
Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του «Αρμάτα» είναι σχετικά πρόσφατο. Ρωσικές πηγές λένε ότι το πρόγραμμα τυγχάνει μιας καλής χρηματοδότησης και είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα μοντέλα σειράς.
Δεδομένου του αυστηρού χρονοδιαγράμματος - το νέο τανκ θα πρέπει να δοκιμαστεί το αργότερο το 2015, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία από το «τέρας» - η ίδια σχεδιαστική διάταξη, ίδιες τεχνολογικές αρχές, αλλά θα είναι κάπως μικρότερο, ελαφρύτερο, φθηνότερο και πιο εύκολο στη χρήση σε σχέση με το Object 195.
Μπορείτε να προσπαθήσετε να φανταστείτε το σχήμα του. Θα ζυγίζει λιγότερο από το Object 195 – περίπου 50 με 52 τόνους. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να απλοποιηθεί η παραγωγή, είναι πολύ πιθανόν να γίνει στην θωράκισή του ευρεία χρήση της νανοτεχνολογίας. Κατά συνέπεια, το τανκ αν και θα ζυγίζει λιγότερο, ο βαθμός προστασίας θα είναι παρόμοιος με αυτόν του «μεγάλου αδελφού».
Η εσωτερική διάταξη του «Αρμάτα» θα είναι ίδια με το Object 195 – ενώ θα ενσωματώνεται και μια νέα γενιά συστημάτων ενεργητικής προστασίας. Πιστεύεται ότι το «Αρμάτα» θα είναι οπλισμένο με λειόκανο πυροβόλο των 125 χιλιοστών, το ίδιο όπλο στη νέα έκδοση του T-90, το οποίο στο σοβιετικό δόγμα των τεθωρακισμένων είναι το χαρακτηριστικό όπλο για να εμπλακεί σε αγώνα ενάντια κάθε πιθανού τανκ του ΝΑΤΟ. Ο πετρελαιοκινητήρας είναι 1400-1600 ιπποδύναμης.
Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, το «Αρμάτα» μπορεί να πάρει τη θέση που δικαιούται στη Ρωσία – ως το καλύτερο τανκ στον κόσμο. Πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για αυτό, εξαιρουμένης της οικονομικής καταστάσεως, όπου το θέμα του κόστους παραμένει να είναι μια δύσκολη πτυχή του προγράμματος. Ακόμα πιο δύσκολο – η θέση του τομέα της Άμυνας της Ρωσίας. Ξαφνικά το 2015, πάλι κάποιος νέος Ρώσος μπορεί να έρθει με την ιδέα να «αλλάξει η έννοια» των τεθωρακισμένων.
Στη Ρωσία σήμερα, έχει ξεσπάσει μια έντονη διαμάχη σχετικά με το μέλλον της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το Κρεμλίνο φαίνεται να είναι ανοιχτό στις αμυντικές βιομηχανίες από τη Δυτική Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής και της γερμανικής. Οι Δυτικές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της θωράκισης έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Μόσχας. Η νανοτεχνολογία υπόσχεται μια αυξημένη θωράκιση με μειωμένο βάρος – περίπου 2.300 χρόνια μετά την πρώτη γνωστή στρατιωτική της εφαρμογή, στις πανοπλίες της νικηφόρας Στρατιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις πεδιάδες της Ασίας!
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου