To Σχολείο Δυτών Μάχης μπορεί να αποτελεί καινοτομία για τα δεδομένα του Ε.Σ. αλλά έρχεται να κλείσει ένα σημαντικό κενό στην επιχειρησιακή του ικανότητα: οι αμφίβιες και παράκτιες, ειδικές και μη, επιχειρήσεις, σε ενδεχόμενη «θερμή» κρίση ή ακόμα και σε κρίση επιπέδου Ιμίων, μπορούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Το Σχολείο Δυτών Μάχης ως σκέψη κυοφορούνταν για περισσότερο από μία δεκαετία στους κόλπους του Ε.Σ., πιθανότατα συνεπεία της κρίσης των Ιμίων του 1996. Η προαναφερθείσα κρίση είχε επιφέρει μεγάλο προβληματισμό στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διότι τότε διαπιστώθηκε πως ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού τους σε ό,τι αφορά το υλικό και τις επιχειρησιακές τακτικές, για την αντιμετώπιση των νέων μορφών της τουρκικής απειλής. Πλέον είχε καταστεί σαφές ότι οι Αμφίβιοι Καταδρομείς δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους με αξιώσεις, αφενός λόγω του απαρχαιωμένου υλικού που αξιοποιούσαν, αφετέρου λόγω του ξεπερασμένου «δόγματος» που ίσχυε και αδυνατούσε να κατανοήσει/ενσωματώσει το ρόλο μιας επίλεκτης και ειδικά εκπαιδευμένης δύναμης.
Το σκληρό δίδαγμα των Ιμίων λειτούργησε όμως ως καταλύτης για τον τότε άμεσο εκσυγχρονισμό των Ειδικών Δυνάμεων, που αν και δεν εξελίχθηκε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, τουλάχιστον
έγιναν κάποια ση- μαντικά βήματα, όπως η συγκρότηση, το 1997, της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ). Πρόσφατα, με τη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας, αποφασίστηκε η πιλοτική λειτουργία του Σχολείου Δυτών Μάχης για να καλύψει κάποιες συγκεκριμένες και εξειδικευμένες επιχειρησιακές ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων. Σε μια προσπάθεια να γίνει ευρέως αντιληπτή η φιλοσοφία του νέου σχολείου, το ΚΕΕΔ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων) άνοιξε τις πύλες του στην «Π» και μας ενημέρωσε για τη μέχρι σήμερα πορεία του και τα σχέδια για το άμεσο μέλλον…
Στο ΚΕΕΔ μεταβήκαμε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στρα- τηγού Δημητρίου Γράψα και του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Δημητρίου Βούλγαρη, ένα ακόμη γεγονός που αποδεικνύει τη στήριξη της ηγεσίας στις Ειδικές Δυνάμεις. Παρότι κανείς εκ των δύο δεν προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις, με διαταγή του Α/ΓΕΣ δόθηκε το «πράσινο φως» για την άμεση ίδρυση του Σχολείου Δυτών Μάχης, μιας ιδιαίτερα απαιτητικής εκπαίδευσης που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις επιχειρησιακές ανάγκες του Ε.Σ.
Σκοπός του Σχολείου Δυτών Μάχης είναι η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων, ώστε να αποκτήσουν τα επιχειρησιακά εφόδια για να μπορούν να αναλάβουν αποστολές δυτών στο πλαίσιο αμφίβιων καταδρομών. Πρόκειται ουσιαστικά για εκπαίδευση που στοχεύει απόλυτα στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες διαφέρουν από αυτές των στελεχών της ΔΥΚ, που αποστολή τους είναι κυρίως η υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή του ΚΕΕΔ, οι ανάγκες των αμφίβιων μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους αποφοίτους του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) του Π.Ν., στο οποίο όμως θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, από τη στιγμή που αυτό καλύπτει και άλλες κατηγορίες αποστολών, όπως, για παράδειγμα, υποβρύχιες καταστροφές, βαθιές καταδύσεις, κ.α.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το Σχολείο Δυτών Μάχης του Στρατού Ξηράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου